|
In deze twee tabellen een kort overzicht van bronnen en
functies van mineralen in voeding. Voor algemene informatie:
Mineralen. |
|
Mineraal
|
Belangrijke bronnen (in willekeurige volgorde)
|
Calcium |
Melk, yoghurt, kaas, vlees, groenten en fruit. |
Chloor |
Keukenzout. |
Chroom |
Groenten, fruit, volkorenbrood, vlees, vis, kaas, granen en bier. |
Fosfor |
Melk, vis, vlees en volkorenbrood. |
Fluor |
Fluoride houdend kraanwater, zeevis en thee. |
Jodium |
Vis, mosselen en tafelzout met jodium. |
Koper |
Groenten, volkorenbrood, vlees, vis, rozijnen en fruit. |
Magnesium |
Sojabonen, noten, volkorenbrood, groene groenten en vis. |
Mangaan |
Volkorenbrood, groene bladgroenten, peulvruchten, noten en rijst. |
Molybdeen |
Brood, groene groenten, sojabonen, melk en peulvruchten. |
Natrium |
Keukenzout. |
Selenium |
Vis, vlees, volle granen en noten en zaden. |
IJzer |
Groene groenten, volkorenbrood, vlees, vis en appelstroop. |
Zink |
Vlees, vis, melk, volkorenbrood, aardappels, rijst en muesli. |
|
|
|
|
Mineraal
|
Belangrijkste functies
|
Calcium |
Sterke botten, tanden en zenuwstelsel. |
Chloor |
Osmotische waarde van de bloed-en weefselvloeistof. |
Chroom |
Koolhydraatverbranding. |
Fosfor |
Is nodig voor de beenderen en het gebit. Bestanddeel van ATP. |
Fluor |
In het beenweefsel en ook in tandbeen en in het tandglazuur. |
Jodium |
Is nodig voor de aanmaak van de schildklierhormonen. |
Koper |
IJzeropname en energiestofwisseling. |
Magnesium |
Nodig bij vele processen. |
Mangaan |
Is van belang voor een groot aantal enzymen. |
Molybdeen |
Verwijdering afvalproducten. IJzerhuishouding. |
Natrium |
Osmotische waarde van de bloed-en weefselvloeistof. |
Selenium |
Stimuleert het immuunsysteem. Vertraagt het verouderingsproces. |
IJzer |
Zuurstoftransport. |
Zink |
Afweersysteem en koolhydraatverbranding. |
|
|

|
|