|
In deze twee tabellen een kort overzicht van
bronnen en functies van vitaminen. Voor algemene informatie:
Vitaminen. |
|
Vitamine |
Belangrijke bronnen (in willekeurige volgorde)
|
A |
Worteltjes, groene bladgroente, lever, melk, ei en margarine. |
B1 |
Volkorenbrood, vlees, melk, groenten en gist. |
B2 |
Melk, vlees, brood, groene bladgroente, gist en lever. |
B3 |
Vlees, vis, groenten, volkorenbrood en zilvervliesrijst. |
B5 |
Volkorenbrood, peulvruchten, eieren, vlees, groene groenten. |
B6 |
Volkorenbrood, vlees, vis, melk, kaas en gist. |
B8 |
Vlees, vis, melk, eieren, peulvruchten en gist. |
B11 |
Bladgroeten, vlees, brood, melk en eieren. |
B12 |
Vlees, vis, melk en eieren. |
C |
Fruit, groenten en aardappelen. |
D |
Vette vis, margarine, eieren, margarine en zonlicht. |
E |
Zonnebloemolie, margarine, bladgroenten,
volkorenbrood en noten. |
K |
Groene bladgroenten en margarine. |
|
|
|
|
Vitamine
|
Belangrijkste functie's
|
A |
Ogen, huid, haar en tandvlees. |
B1 |
Koolhydraatverbranding. |
B2 |
Huid, haren en koolhydraatverbranding. |
B3 |
Zenuwstelsel en koolhydraatverbranding. |
B5 |
Koolhydraat- en vetverbranding. |
B6 |
Eiwittenstofwisseling. |
B8 |
Productie van energie. Vorming van huid, haar en nagels. |
B11 |
Rode bloedcellenaanleg, hersenenruggenmerg en groei lichaam. |
B12 |
Rode bloedcellen en zenuwstelsel. |
C |
Veel processen, wondgenezing, weerstand en opname ijzer. |
D |
Opname calcium uit voeding, botten en skelet. |
E |
Bescherming spieren, hart, bloedvaten en rode bloedcellen. |
K |
Bloedstolling. |
|
|

|
|