|
|
|
|
Zink (Zn) 
Bronnen: vlees, vis, kip, volkorenbrood, aardappels en muesli.

Vlees |

Vis |

Volkorenbrood |

Muesli |
Ons lichaam bezit in totaal ongeveer 2 gram zink. Is betrokken
bij veel reacties in het lichaam; veel enzymen en hormonen zijn
afhankelijk van haar. Zink is essentieel voor het afweersysteem,
de werking van insuline en vitamine A. Het heeft dus een aandeel
in de energiestofwisseling. Zink maakt deel uit van het
enzym SOD dat beschermt tegen radicalen. Zink is direct betrokken
bij de groei, de wondheling en de productie van sperma.
Aanbevolen hoeveel per dag: 15 mg. Zink gaat gemakkelijk verloren
bij de bereiding van voedsel. In tegenstelling tot magnesium
kunnen we via een zinksupplement voldoende binnenkrijgen.
Neem een supplement dat de dagelijkse behoefte niet overschrijd.
Houd er ook rekening mee dat looizuur (zit in koffie en thee) de
absorptie kan belemmeren.
Tekort: vermindert de productie van testosteron, en kan leiden
tot huid- en slijmvliesafwijkingen, moeheid, impotentie en witte
vlekjes op de vingernagels. Frequent gebruik van ijzersupplementen
(bekend bij sporters) kan de opname van zink verslechteren. De
zinkuitscheiding is verhoogd bij intensief sporten.
|
|
|
|

|
|