Deze site maakt gebruik van: Cookies
Home
Tell a friend
Email
Toevoegen
aan
favorieten
 
 
 
 

Deze voedingstabellen geven geen complete overzichten. Beschreven worden de alledaagse voedingsmiddelen die Vetarm, Koolhydraatarm, Koolhydraatrijk of Eiwitrijk zijn.
Er zijn twee series tabellen: gesorteerd op voedingswaarde en alfabetische volgorde. In iedere tabel wordt in de uiterst rechtse kolom de voedingswaarde aangegeven per 100 gram.

Voor een overzicht van bronnen en functies van: Vitaminen en Mineralen.

Een glas of beker bevat 200 ml. De inhoud van een bakje is 150 gram.

De kleurcodes (in de 1e kolom) komen overeen met de groepen van Schijf van vijf.
Groep 1:   Groep 2:   Groep 3:   Groep 4:   Groep 5:
Producten die niet in de Schijf van vijf voorkomen:


Rekenmachine calorietabel
Met behulp van de Rekenmachine calorietabel kan je berekenen hoeveel calorieŽn, koolhydraten, vetten en eiwitten er gebruikt zijn op een dag.Vetarme en vetvrije voedingstabel
Voor duursporters is het belangrijk twee uur voor een langdurige inspanning geen vet te gebruiken, omdat een hoog vetgehalte in het bloed het gebruik van koolhydraten belemmert.


Caloriearme voedingstabel
Light producten kunnen veel minder calorieŽn bevatten dan hun gewone versie. Dit is vooral het geval bij frisdranken. Wanneer je wilt afvallen is het verstandig kritisch te zijn bij het gebruik van deze producten, omdat sommige van deze light producten nog steeds veel vet bevatten. Ook is het zo dat sommige light producten veel calorieŽn bevatten: in 100 gram light chips zit ongeveer 450 kcal, in gewone chips 530 kcal.


Calorierijke voedingstabel
Tip: sommige calorierijke voedingsmiddelen, zoals: cornflakes, pasta, ontbijtkoek, rozijnen en rijst bevatten in verhouding met hun caloriewaarde weinig vet.Koolhydraatarme voedingstabel
Tip: in tegenstelling tot de meeste groenten bevat fruit wel veel koolhydraten.Koolhydraatrijke voedingstabel
Sporters (vooral duursporters) hebben extra koolhydraten nodig. Niet alleen om tijdens wedstrijden beter te presteren, maar ook om het herstel sneller te laten verlopen na afloop van een wedstrijd of zware training.Eiwitrijke voedingstabel
De eiwit behoefte voor duursporters is ongeveer 1 tot 1,5 gram per kilo lichaamsgewicht per dag. Bij de opbouw periode is 2 tot 2,5 per dag nodig. Een duursporter van 70kg heeft dus per dag minimaal 70 x 1 = 70 gram eiwit per dag nodig.Vitaminen tabellen
Vitaminen zijn voedingsstoffen die in zeer kleine hoeveelheden voorkomen in onze voeding en onmisbaar zijn voor de goede werking van het lichaam.

  • In twee tabellen een kort overzicht van bronnen en functies van vitaminen.
  • Naar de tabellen: Vitaminen overzicht.
  • Voor meer informatie: Vitaminen.


Mineralen tabellen
Mineralen zijn even onmisbaar als vitaminen. Het lichaam kan geen van deze stoffen zelf produceren.

  • In twee tabellen een kort overzicht van bronnen en functies van mineralen.
  • Naar de tabellen: Mineralen overzicht.
  • Voor meer informatie: Mineralen.


Schijf van vijf
Als basis voor een gevarieerd en gezond dieet kun je de schrijf van vijf gebruiken. Kies voor iedere maaltijd (ontbijt, lunch, avondmaaltijd) uit elke groep een product. Zo kun je er zeker van zijn dat de voedingsmiddelen op de juiste manier gecombineerd worden.

Schijf van vijf

Groep 1 Brood, rijst, macaroni, graanproducten, aardappelen en peulvruchten.
  Bron voor: koolhydraten, plantaardig eiwit, voedingsvezels, vitamine B complex en mineralen.
   
Groep 2 Alle groentesoorten en fruit.
  Bron voor: vitaminen (vooral C), mineralen en voedingsvezels.
   
Groep 3 Melk en melkproducten, kaas, vlees, vleeswaren, kip, vis en eieren.
  Bron voor: dierlijk eiwit, vitamine B complex en mineralen.
   
Groep 4 Margarine, halvarine en boter.
  Bron voor: vitamine A, D, E en essentiŽle vetzuren.
   
Groep 5 De dranken: water, koffie en thee.
  Bron voor: vocht.

Toelichting 1
Binnen de groepen is het niet verstandig vaak gebruik te maken van de vette producten. Neem bijvoorbeeld gekookte aardappelen in plaats van patat. Bak in vloeibaar bak- en braadvet. Gebruik 20+ en 30+ kaas. Koop mager vlees.

Toelichting 2
Calorierijke voedingsmiddelen (zoals snacks, koek, snoep en gebak) die in verhouding met hun caloriegehalte weinig belangrijke voedingstoffen bevatten staan niet in de schijf van vijf vermeld. Gebruik deze voedingsmiddelen niet al te vaak. Ze hebben in de voedingstabellen kleurcode: .

 
   
 
 
Start: december 2010 Laatst gewijzigd op: 20 september 2020