|
|
|
|
Magnesium (Mg) 
Bronnen: sojabonen (bevat veel
magnesium), zaden, noten, volle granen, zilvervliesrijst, groene
groenten, vijgen, banaan, appels, vlees, vis en stroop.

Sojabonen |

Noten |

Zilvervliesrijst |

Groene groenten |
|
Is noodzakelijk voor de vorming van ATP en is dus een onmisbaar bij
de energiestofwisseling. Is essentieel voor tal van enzymen, de werking van
de vitaminen B1 en B6. Het is onmisbaar voor de contractie van spiercellen.
Heeft een algehele rustgevende werking.
Aanbevolen hoeveel per dag: 300mg. Sporters:
400 tot 600 mg. De behoefte neemt toe bij lichamelijke en geestelijke
inspanning. Ook voeding die veel eiwit en vet bevat verhoogt de behoefte.
Het lichaam bevat tussen de 20 en 35 gram.
Gebrek kan leidden tot overgevoelige
spieren(spierkrampen), vermoeidheid, nervositeit, depressie,
slaapstoornissen en trillende handen. Een groot percentage van de sporters
heeft tekort aan magnesium.
Calcium en magnesium vullen elkaar aan in hun werking, maar ze dienen dan
wel in een bepaalde verhouding in het lichaam aanwezig te zijn. Ideaal is
een verhouding tussen 5:1 en 10:1. De calcium/magnesiumratio is vaak in onze
dagelijkse voeding te hoog. |
|
|
|

|
|