Deze site maakt gebruik van: Cookies
Home
Tell a friend
Email
Toevoegen
aan
favorieten
 
 
 
 

Ongeveer 20 procent van je lichaamsgewicht bestaat uit eiwit. Er zijn duizenden verschillende eiwitten, die allemaal een bijdrage leveren (niet alleen als bouwstof voor de spieren en als energiebron, maar is ook een bouwstof voor allerlei hormonen en enzymen). Eiwitten zijn opgebouwd uit vierentwintig aminozuren. Ons lichaam kan zelf elf van de vierentwintig aminozuren maken. De andere dertien (essentiŽle eiwitten) moeten via de voeding worden opgenomen. Dierlijke eiwitten hebben de voorkeur boven plantaardige eiwitten, omdat dierlijk eiwit over het algemeen meer essentiŽle aminozuren bevatten en ook in de juiste verhouding. Melkproducten leveren vrijwel alle aminozuren die we nodig hebben. In dierlijke eiwitbronnen zitten echter ook veel verzadigde vetzuren, de voorkeur gaat daarom uit naar karnemelk, magere vis en gevogelte. Plantaardige eiwitbronnen als rijst, tarwe, peulvruchten bevatten minder van deze essentiŽle aminozuren of niet in de juiste verhouding. Toch is het mogelijk om via plantaardig voedsel voldoende essentiŽle aminozuren binnen te krijgen. Sojabonen is waarschijnlijk de beste plantaardige eiwitbron. De combinatie rijst met bruinen bonen of pasta met tofu geeft de juiste verhouding van essentiŽle aminozuren. Wel moet er rekening mee gehouden worden dat er in dierlijke eiwitbronnen veel meer vitamine B en mineralen zoals ijzer en zink zitten.
 
Hoeveelheid eiwitten van enkele producten
 Glas halfvolle melk:
10 gram  
Bakje magere yoghurt:
11 gram
Kaas op brood:
4 gram
Bakje magere kwark:
15 gram

Vlees (100 gram):
tussen 20 en  30 gram

 Kipfilet (100 gram):
20 gram  
Vis (100 gram):
tussen 15 en 25 gram
 Groenten (200 gram):
tussen 8 en 11 gram  
Een ei:
10 gram
 
 
Aanbevolen hoeveelheid
De dagelijke aanbevolen hoeveelheid aan eiwitten ongeveer 0,7 gram per kilo lichaamsgewicht.  Sporters hebben meer eiwit nodig. Ook bij pijn, kleine infecties, blessures weinig slaap en bij psychische spanning zal de behoefte hoger zijn.
 
 
Tekort
Een gebrek aan eiwit betekent afname spieromvang. Het kan ook leiden tot irritatie van de luchtwegen en verwondingen die maar niet willen genezen.
 
 
Combinaties om een hoge eiwitwaarde te krijgen
Als bepaalde eiwit(rijke) producten worden gecombineerd kan een hoge eiwitwaarde worden bereikt.
 

Combinaties om een hoge eiwitwaarde te krijgen

Ei samen met tarwe(brood).
Aardappelen en melk.
Ei en melk.
MaÔs en melk.
 Tarwe (brood) met peulvruchten (witte en bruine bonen, kapucijnen).  
Rijst met peulvruchten (witte en bruine bonen, kapucijnen).
Melkproduct (melk, yoghurt, kaas) samen met tarwe (brood).
Ei met peulvruchten.
Veel groenten samen met tarwebrood.
 
 
Voedingstabel
Eiwitrijk voedingstabel.

 
   
 
 
Start: december 2010 Laatst gewijzigd op: 20 september 2020