Vitamine B complex (B1, B2, B3, B5, B6, B8, B11 en B12) 
Gebrek kan leiden tot een veelheid aan klachten:
snelle vermoeidheid, spierzwakte, prikkelbaarheid,
concentratiegebrek, slaapproblemen, huidproblemen, maag- en
darmklachten, bloedarmoede en het herstel na lichamelijke
inspanning zal minder snel verlopen. Het is daarom voor sporters belangrijk dat de opname van
vitamine B optimaal is,
omdat zijn energieproductie, eiwitmetabolisme
en hormonen op volle toeren moeten
draaien. Aangezien een grote inname van één van de B-vitaminen aanleiding kan geven tot een relatief tekort van de andere
B-vitaminen, is het raadzaam om deze vitaminen in te nemen als
vitamine B-complex.
Meer nodig bij: intensief sporten, veel gebruik suikers, alcohol, stress
en pil slikken.
Preventie van: stress en huidziekten.

Melk
|

Volkoren brood |

Vis |

Vlees
|
Vitamine B1 (thiamine) 
Bronnen: volkorenbrood, vlees, melk, groenten en gist.
Nodig bij de verbranding van koolhydraten en eiwitten (als de
koolhydraten zijn verbruikt).
Aanbevolen hoeveelheid per dag: 1,5 mg. sporters: 510mg.
Deze hoeveelheid is afhankelijk van het gebruik van koolhydraten, eiwitten en alcohol.
Tekort: stofwisseling verloopt niet volledig. Gevolg: gebrek aan
eetlust, vage onlustgevoelens. Tekorten komen bij sporters regelmatig voor.
Bereiding en bewaren heeft behoorlijk wat invloed.
Vitamine B2 (riboflavine) 
Bronnen: melk, vlees, brood, groene bladgroente, gist en lever.
Ook noodzakelijk voor de verbranding van koolhydraten en eiwitten.
Ook is het betrokken bij het onderhoud van weefsels en
slijmvliezen.
Aanbevolen hoeveelheid per dag: de behoefte is gekoppeld aan het
energieverbruik 0.44 mg per 1000 Kcal. Dus 2 à 2,5 mg is zeker voldoende.
Tekort: huidafwijkingen bij mond en neus. Ook trillen, duizeligheid en slaapstoornissen.
Bereiding en bewaren heeft behoorlijk wat invloed.
Vitamine B3 (nicotinamide) 
Ook belangrijk voor de sporter: voor de verbrandingsprocessen in de cellen.
Aanbevolen hoeveelheid per dag: de behoefte is gekoppeld aan het
energieverbruik: minimaal 7 mg per 1000 Kcal. Tekort komt niet snel voor.
Tekort: huidafwijkingen, maag- en darmstoornissen en onrustgevoelens.
Vitamine B5 (calciumpantothenaat) 
Maakt onderdeel uit van het
zeer belangrijke co-enzym A dat een sleutelrol speelt in de
productie van energie uit koolhydraten, vetten en eiwitten. Het
wordt ook wel genoemd het "stresshormoon" vanwege haar
onmisbaarheid voor de bijnieren (cortisol). B5 is daarom ook weer
van groot belang voor de sporter.
Aanbevolen hoeveelheid per dag: 10 mg.
Tekorten kunnen ook weer de oorzaak zijn van vermoeidheid,
slaapstoornissen, depressies, maag- en darmklachten, afname
eetlust en spierkrampen.
Vitamine B6 (pyridoxine) 
Bronnen: volkorenbrood, vlees, vis, melk, kaas en gist.
Nodig voor: alle processen van de eiwitstofwisseling. Ook
bevordert het de opname van vitamine B12. Verder ook bij de
productie van de hormonen, bloedcellen en energie.
Aanbevolen hoeveelheid per dag: 2 mg (meer als de eiwit opname
groter is).
Tekorten komen relatief veel voor onder de bevolking, zeker bij
sporters. Leiden tot de kenmerkende vitamine B gebreken: huid- en
slijmvliesafwijkingen, met name aan de neus, ogen en mond, met
kloven in lippen en tong, en tot depressies, migraine,
prikkelbaarheid, duizeligheid en bloedarmoede.
Vitamine B8 (biotine) 
Bronnen: vlees, vis, melk, eieren, peulvruchten en gist.
Is als co-enzym betrokken bij de productie van energie, en de
vorming van een gezonde huid, haar, nagels en zenuwen.
Aanbevolen hoeveelheid per dag: waarschijnlijk 10 mcg.
De darmflora maakt een grote hoeveelheid biotine waardoor het
niet bekend is hoeveel nodig is.
Vitamine B11 (foliumzuur) 
Bronnen: bladgroeten, vlees, brood, melk en eieren.
Foliumzuur is betrokken bij de stofwisseling van eiwitten en
vetten, de aanmaak van DNA, bij de celgroei en de aanmaak van
rode bloedcellen.
Aanbevolen hoeveelheid per dag: 400 mcg. De inname van foliumzuur
via de voeding is niet optimaal; in Duitsland ligt deze voor bijna iedereen te laag!
Tekorten veroorzaken: moeheid, onvoldoende weefselopbouw (afwijkingen
aan de slijmvliezen van mond, tong, maag en darmen) en
bloedarmoede.
Te veel: een reserve wordt opgeslagen in de lever.
Bereiding van het voedsel heeft invloed op het foliumzuurgehalte.
Het kan namelijk sterk achteruit gaan. Blootstellen aan het licht
maakt foliumzuur inactief.
Vitamine B12 (cyanocobalamine) 
Komt voor in dierlijke voedingsmiddelen zoals: vlees, vis, melk en melkproducten en eieren.
Is als co-enzym betrokken bij de aanmaak van DNA, de aanmaak van
zenuwvezels, en normale rode bloedcellen. B12 is nodig voor een
goede werking van foliumzuur.
Aanbevolen hoeveelheid per dag: 1 mcg.
Tekorten leiden tot: bloedarmoede afbraak van zenuwweefsels, depressies,
vermoeidheid en een pijnlijke tong.
|