Deze site maakt gebruik van: Cookies
Home
Tell a friend
Email
Toevoegen
aan
favorieten
Zoeken in Voedingstesten.nl via Google
 
 
 
 
 
 
Vitamine C (ascorbinezuur)
Bronnen: peterselie, sinaasappels, citroenen, aardbeien, grapefruit, ananas, broccoli, spinazie, bloemkool, spruiten en aardappelen.
In mindere mate: tomaten, witlof, asperges, erwtjes In zeer geringe mate: druiven, wortelen, peren en appelen.

 


Sinaasappel


Kiwi


Aardbei


Broccoli


Vitamine C is een belangrijke in wateroplosbare antioxidant, speelt een voorname rol bij veel lichaamsprocessen en ijzertransport. Is essentieel voor de stofwisseling van aminozuren en de opname van ijzer vanuit het maagdarmkanaal. Bovendien verbetert de algemene conditie en weerstand tegen infecties.

Aanbevolen hoeveelheid per dag: 100mg per dag. Voor sporters worden zelfs hoeveelheden van 300-1000 mg per dag aanbevolen.

Tekorten veroorzaken bloedend en ontstoken tandvlees, bloedinkjes in huid, ogen en neus, slechte wondgenezing, gevoeligheid voor (luchtweg-)infecties, bloedarmoede(en daardoor moeheid), zwakte, spier- en gewrichtspijnen.

Teveel: wordt met urine uitgescheiden als de maximale reserve van 10 tot 12mg per liter bloed is bereikt. Een volwassenen heeft ongeveer vijf liter bloed (namelijk 1/13 van het lichaamsgewicht).

Bereiding en bewaren heeft veel invloed op het gehalte.
 


 
 
Aangepast zoeken
 
 
 
 
Start: december 2010 Laatst gewijzigd op: 20 september 2020