Vitamine C (ascorbinezuur) 
Bronnen: peterselie, sinaasappels, citroenen, aardbeien, grapefruit, ananas,
broccoli, spinazie,
bloemkool, spruiten en aardappelen.
In mindere mate: tomaten, witlof, asperges, erwtjes In zeer
geringe mate: druiven, wortelen, peren en appelen.

Sinaasappel |

Kiwi |

Aardbei |

Broccoli |
Vitamine C is een belangrijke in wateroplosbare antioxidant,
speelt een voorname rol bij veel lichaamsprocessen en
ijzertransport. Is essentieel voor de stofwisseling van
aminozuren en de opname van ijzer vanuit het maagdarmkanaal.
Bovendien verbetert de algemene conditie en weerstand tegen
infecties.
Aanbevolen hoeveelheid per dag: 100mg per dag. Voor sporters
worden zelfs hoeveelheden van 300-1000 mg per dag aanbevolen.
Tekorten veroorzaken bloedend en ontstoken tandvlees, bloedinkjes
in huid, ogen en neus, slechte wondgenezing, gevoeligheid voor (luchtweg-)infecties,
bloedarmoede(en daardoor moeheid), zwakte, spier- en
gewrichtspijnen.
Teveel: wordt met urine uitgescheiden als de maximale reserve van
10 tot 12mg per liter bloed is bereikt. Een volwassenen heeft
ongeveer vijf liter bloed (namelijk 1/13 van het lichaamsgewicht).
Bereiding en bewaren heeft veel invloed op het gehalte.
|