|
|
|
Mineralen zijn even onmisbaar als vitaminen. Het lichaam kan geen van
deze stoffen zelf produceren.
Tweeëntwintig mineralen zoals ijzer, fosfor,
magnesium, kalium, natrium, chroom en zink zijn onmisbaar voor
de werking en opbouw van ons lichaam. Het totale gewicht is
ongeveer vijf procent (dat is zo'n 2-3 kg) van het
lichaamsgewicht. Iemand van 70 kg bezit ongeveer 4 gram ijzer. Zink 2 gram.
Magnesium 25 gram. Calcium 1,5 kg. Jodium 20 milligram. Koper 100 milligram.
De mineralen waarvan minder dan 1 gram in het lichaam
aanwezig is heten sporenelementen. Enkele voorbeelden van sporenelementen zijn:
koper, zink, kobalt, fluor en jodium.
Mineralen zijn een stuk ze beter houdbaar dan vitaminen. De meeste mineralen assisteren
de enzymen die de stofwisseling besturen. Mineralen werken samen met
vitaminen. Deze moeten in de juiste verhouding aanwezig zijn om een optimaal
effect te bereiken.
Sporters en mineralenbehoefte 
Bij sporters is vooral de behoefte aan ijzer, magnesium en zink groter,
omdat door het transpireren en door de ontlasting veel verloren kan gaan.
IJzer vervult een belangrijke rol bij het transport van zuurstof. Sporters
moeten daarom voorkomen dat een ijzertekort ontstaat. Magnesium speelt een
belangrijke rol bij duursport. Voor de spieren is magnesium essentieel omdat het een bijlage levert aan de spiercontractie en
energiestofwisseling. Zink is belangrijk voor het immuunsysteem. Zink heeft
ook een aandeel in de energiestofwisseling. Langeafstandslopers hebben vaak
last van verkoudheden. Ze hebben dikwijls een te kort aan zink. |
Overzicht 
Mineraal
|
Belangrijke bronnen (in willekeurige volgorde)
|
Calcium |
Melk, yoghurt, kaas, vlees, groenten en fruit. |
Chloor |
Keukenzout. |
Chroom |
Groenten, fruit, volkorenbrood, vlees, vis, kaas, granen en bier. |
Fosfor |
Melk, vis, vlees en volkorenbrood. |
Fluor |
Fluoride houdend kraanwater, zeevis en thee. |
Jodium |
Vis, mosselen en tafelzout met jodium. |
Koper |
Groenten, volkorenbrood, vlees, vis, rozijnen en fruit. |
Magnesium |
Sojabonen, noten, volkorenbrood, groene groenten en vis. |
Mangaan |
Volkorenbrood, groene bladgroenten, peulvruchten, noten en rijst. |
Molybdeen |
Brood, groene groenten, sojabonen, melk en peulvruchten. |
Natrium |
Keukenzout. |
Selenium |
Vis, vlees, volle granen en noten en zaden. |
IJzer |
Groene groenten, volkorenbrood, vlees, vis en appelstroop. |
Zink |
Vlees, vis, melk, volkorenbrood, aardappels, rijst en muesli. |
|
|

|
|